- Kardelen Özel Eğitim Merkezi
- 16/Şubat/2020
İşitme sorunlarına etkili çözüm ve eğitimler nelerdir ?
Atmosferde meydana gelen ses dalgalarının kulağımız yoluyla beyne ulaşması ve anlamlandırılması işlemine işitme denir. İşitme kaybı bireylerin iletişim kurmasını güçleştirdiği için sosyal, bilişsel ve eğitsel sorunlara yol açabilmektedir. İşitme kaybının erken yaşlarda tespit edilmesi ve erken yaşlarda tedavisine başlanması bireyin gelişiminde meydana gelen işitme kaybından kaynaklı aksaklıkları azaltacaktır. Özellikle konuşmak/ kendini sözlü ifade edebilmek becerisinin kazanılması için 0-2 yaş aralığının çok önemli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, işitme sorunlarında erken tanı ve tedavinin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Yeni doğan bebeklerin ortalama %2’sinde, yeni doğan yoğun bakım ünitesindeki bebeklerin ise %10’unda işitme kaybı sorunu yaşanmaktadır. Ülkemizde yeni doğan bebeklerin tamamına işitme testi taraması yapılması zorunludur.
İşitme engeliyle doğan bebeklerin 3 aylık olmadan işitme testlerinin tamamlanması ve tanısı konan bebeklerin tedavisine 6 aylık olmadan başlanması gerekmektedir. İşitme kaybının erken dönemde tespit edildiği ve tedavisine başlandığı bebeklerin konuşma becerisi işiten bebeklerle aynı seviyeye çıkartılabilmekte, böylece sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlanmaktadır. İşitme sorunlarına yönelik uygulanan tedavi yöntem,, işitme cihazları kullanmak ve işitme/konuşma eğitimleri almak şeklindedir. İşitme kayıpları doğuştan olabileceği gibi zaman içerisinde de meydana gelebilmektedir. İşitme kaybının çok farklı tür ve dereceleri bulunmakla birlikte, özellikle doğuştan gelen veya bebeklik döneminde görülen işitme kayıpları çocukların dil performanslarını, akademik ve sosyal başarılarını olumsuz etkilemektedir.
İşitme kaybı vakalarında tıbbı teşhis ve tedavi şekli, sebebin tespit edilerek uygun işitme cihazlarının takılması şeklindedir. Sonraki süreçte işitme kaybının derecesi ve türüne göre işitme kaybı eğitimleri, rehabilitasyon desteği alınması gerekir. Kardelen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, işitme kaybı nedeniyle işlevsiz kalan veya yeterince gelişmeyen iletişim kurma, konuşma ve dil fonksiyonlarını artırma, sosyal ve bilişsel yeteneklerinin iyileştirilmesine yönelik eğitimler vermektedir. Sözel iletişim becerilerinin kazanılması amacıyla uygulanan programlar sonucunda çocuğun dil performansı artmakta, konuşma ve kendini ifade edebilme yetisi gelişmekte, sosyal ve akademik başarı ve becerileri gelişmektedir. Erken yaşlardan itibaren, profesyonel kurum ve uzmanlardan alınacak işitme rehabilitasyon desteğiyle, işitme kaybından kaynaklı eksiklikler giderilebilmektedir. Erken tanı ve tedavi, çocuğun yaşamı boyunca daha rahat ve başarılı bir şekilde iletişim kurmasını, topluma daha hızlı entegre olmasını sağlayacağı için çok önemlidir.